Un any de creacions i tecnologies feministes

Volem saludar-vos i contar-vos el que hem estat fent i tramant com a Cooperativa de Tècniques al llarg del 2017. Ha sigut un any intens i mogut, inclús (o especialment) per un projecte d’autoocupació feminista a l’àmbit de la creació i les tecnologies.

Entre octubre de 2016 i març de 2017 vam realitzar la formació per entitats de dones «Camí de la solidesa», on vam conèixer diversos col·lectius i organitzacions del nostre àmbit territorial i, sobretot, vam donar-li voltes al nostre propi treball, a les nostres formes d’organització i projeccions cap al futur.

El mes de febrer vam tenir l’oportunitat de col·laborar amb la companya Odile Carabantes amb l’actualització de la web del casal Pou de la Figuera. Estem molt contentes de poder comptar amb Odile com a col·laboradora i ens encanta treballar amb espais tan arrelats al teixit social de la ciutat.

El març vam guanyar el «Premi 8 de març Maria Aurèlia Capmany 2017» de l’Ajuntament de Barcelona per a realitzar el documental «Artífexs de la desobediència», sobre creativitat feminista a Barcelona. Ara mateix estem treballant amb el guió i desenvolupament general del documental, esperem molt aviat compartir els avanços 😉L’abril vam acabar una nova col·laboració amb les nostres estimades companyes de Col·lectiu Punt 6, concretament amb el Projecte Nocturnes, una investigació-acció feminista participativa amb dones que treballen de nit a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i sobre com aquesta condició laboral afecta la seva vida quotidiana. En el marc d’aquest projecte vam realitzar, juntament amb les dones partícips, tres vídeos que documenten els resultats de la investigació.

El mateix mes també vam finalitzar l’edició del vídeo sobre l’Escola Popular d’Economia Feminista 2016 organitzada per Cooperacció. Un petit registre audiovisual sobre aquest gran projecte de formació i reflexió col·lectiva des del feminisme.

Una experiència molt interessant fou la trobada HackTheEarth a la colònia de Calafou. Vam participar en una taula rodona sobre estratègies de sostenibilitat econòmica i vam realitzar per primera vegada el taller d’escriptura especulativa sobre tecnologies feministes. Aquest taller té l’objectiu de desenvolupar imaginaris entorn a les tecnologies feministes, a través de preguntes com: són possibles? Com serien? Quines funcions tindrien aquestes màquines?

Entre el 23 i el 25 de juny vam participar en el Festival de cultures lesbianes, visibLES a la Bonne. En aquest context vam fer de tècniques de llum i participàrem en la taula rodona sobre representacions lesbianes a l’art i la cultura.

Just abans de l’estiu vam col·laborar amb la campanya per la prevenció de violències sexuals en espais festius «El sexismo también sale de fiesta: ¡desmontemos mitos!», una iniciativa de l’Observatori Noctàmbul@s. Es tracta d’un treball d’animació que hem realitzat, com en altres ocasions, juntament amb la nostra col·laboradora Alba Feito, sobre la relació entre el consum de drogues i els abusos sexuals en contexts d’oci nocturn.

El 7 de juliol s’estrenà a la Sala Phenomena (Barcelona) el curtmetratge d’animació documental «Organizar lo (im)posible», de Tonina Matamalas i Carme Gomila en col·laboració amb Las Kellys Barcelona i la Cooperativa de tècniques. Actualment el curtmetratge està en plena fase de distribució i ha rebut el Premi “Cinta de sueños” de la secció Documental Internacional del Festival Audiovisual de los Montes de María (Colòmbia) i el Premi d’animació del Festival de curtmetratges Metropol’His GlobaL’H (L’Hospitalet).

Durant l’estiu hem estat a Guatemala, Colòmbia, Panamà i Mèxic, participant en el 2o Festival de Cine de Jardín (Antioquia, Colòmbia), fent una residència artística a Platohedro (Medellín), al segon Instituto de Género y Tecnología organitzat per TacticalTechCollective a Centreamèrica i a la setena edició del Festival de Artes Mediales Transitio-mx amb el tema «¿Cómo decir nosotrxs?» a Ciutat de Mèxic.

Ben aviat presentarem un vídeo promocional pel col·lectiu Pangea, que porten més de 20 anys alliberant servidors per moviments socials i desconnectant de les multinacionals de les telecomunicacions.

També estem treballant amb un documental sobre els 25 anys de recorregut de l’associació «Tamaia. Viure sense violència», que recull les veus de diferents dones que han format part del naixement i evolució d’aquesta cooperativa i la seva lluita per construir un món sense violències masclistes. La presentació serà aquest proper divendres 24 de novembre a Ca la Dona, en el marc de les jornades «Tamaia. 25 años de sororidad», us hi esperem!

Com a regal per si has llegit aquest butlletí fins al final, et deixem aquest tutorial per fer paquets d’stickers feministes a Telegram, i un pack d’stickers sobre l’avortament, gaudeix-lo!Comments are closed.